Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az Y generáció döntheti el a F
  2008-10-11 10:41:39, szombat
 
 
Monitornemzedék
Az Y generáció döntheti el a Fidesz és az MSZP harcát
Dévényi István, itthon@hetivalasz.hu
8. évfolyam 41. szám, 2008.10.09

A világhálót mindennapos szükségletnek tekintik, lételemük a korszerű technológia. Önállóak és szabadságszeretők. Ők a millenniumiak. Másként az ezredfordulós, népszerűbben az Y nemzedék.
Bekapcsolják a számítógépet, ezzel indul a reggel. Még pizsamában megnézik, mi a helyzet valamelyik kapcsolati hálón, hányan szóltak hozzá az előző napi blogbejegyzéshez, milyen idő várható délután, mi lesz este a tévében, mit adnak a mozik, egyáltalán érdemes-e kimozdulni a monitor elől. A hálózatból napközben is csak ideiglenesen távoznak, és ha már végképp nincs a közelben terminál, netkávézó vagy WIFI-képes haveri laptop, a mobiltelefonnal lépnek föl a netre.

A szociológus azt mondja: azért lettek ilyenek, mert a szüleik nem azt mondták nekik, hogy menjenek ki az udvarra játszani, inkább a kezükbe nyomták a legújabb számítógépes játékot. Azt viszont sokszor hallhatták odahaza, hogy legyenek önmaguk, és valósítsák meg az álmaikat. Néhány éve még kockafejű informatikusnak nevezték volna őket, csakhogy szokásaik mára általánosan elfogadott viselkedésmintává lettek, a szakemberek egy egész nemzedék, a 16-28 év közöttiek leírására is alkalmasnak tartják. Ez az úgynevezett Y generáció az október 14-15-én, Tihanyban megrendezendő Internet Hungary konferencia egyik fő témája. "Másfél millió fiatalról beszélünk" - emeli ki Csermely Ákos házigazda, hozzátéve: arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Y nemzedék legifjabb tagjai 2010-ben első választóként járulnak majd az urnákhoz. "Márpedig ezeket a srácokat kizárólag a világhálón keresztül lehet elérni, az egyéb platformokat nem használják vagy nem is ismerik."



Abban senki sem kételkedik, hogy a nyolcvanas években születettek digitális fogyasztói szokásai szinte valamennyi piacot átalakítják, ám az ma még nem tudható, hogy a magyarországi politikai kommunikációra is forradalmi hatást gyakorolnak-e majd. Ez attól függ, hogy hányan hajlandóak élni a választójogukkal. Csermely Ákos szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Magyarországon 2010-ben már közel ötmillió netpolgár csatlakozik majd a világhálóra, illetve hogy ez a szám sokak szerint már most meghaladja a 3,5 milliót. S ami ennél is sokatmondóbb, hogy a 15-17 évesek között jelenleg 93 százalékos az internetellátottság.

"2010-re megkerülhetetlen - ez az idei Internet Hungary mottója, s ez korántsem véletlen - magyarázza Csermely. - Az online felhasználók létszáma elérte a kritikus határt, és mivel a világhálót böngészők a legaktívabb társadalmi csoportba sorolhatók, már senki sem teheti meg, hogy ne számoljon velük."

És hogy milyen ez a kritikus tömeg? Az aktív internetezők szívesen tájékozódnak több forrásból, gyakran olyan helyekről is, amelyek a digitális szakadék túlsó felén létező honfitársaik számára ismeretlenek. Többségük szívesen olvas blogokat, webnaplót vezet. Ebben a műfajban egyébként Magyarország európai sereghajtó, mivel - a UniversalMcCann amerikai médiaügynökség felmérése szerint - idehaza az online felhasználók csupán nyolc százaléka publikál a blogoszférában. Ugyanakkor ez a létszám is lényegesen nagyobb (körülbelül 300 ezer fő), mint ahányan mondjuk nem bulvár napilapokat vásárolnak.

Az Y nemzedékhez tartozók döntéshozatal előtt az interneten tájékozódnak, elfogadva a közösség által írt ítéleteket; ez vonatkozhat a megvásárolni kívánt termékre, de a közélet szereplőire is. S bár képesek egyszerre több képernyőt és csatornát figyelni, a netezésre szánt időt leginkább a televíziózástól veszik el. Az Index és a Forsense közös felmérése szerint is a netpolgárok napi negyven-ötven perccel kevesebbet töltenek a televízió előtt, mint internetfüggetlen társaik. Figyelemre méltó, hogy a netezők szerint az internet a leghitelesebb, a nem internetezők szerint pedig a legkevésbé hiteles hírforrás. A médiafogyasztással töltött idő azt is mutatja, hogy a netezők hosszasabban foglalkoznak az őket érdeklő eseményekkel: nem elégszenek meg egyetlen közléssel, hanem több helyet is fölkeresve járnak utána az információknak.

A társadalmi különbség nem csak a közélettel és politikával kapcsolatos témákban érhető tetten. Míg a világhálót idegenkedve szemlélők félnek az online vásárlástól, addig a fiataloknak nem okoz gondot, hogy akár valamilyen mobilinternet eszközön keresztül költsék el a pénzüket. A Gemius Hungary Kft. adataiból az is kiderül, hogy hazánkban az internetezők 51 százaléka általában szeret vásárolni, 91 százalékuk pedig tisztában van az online vásárlás lehetőségével, s ha teheti, virtuálisan választ fogyasztási cikkeket. Magyarországon a legnépszerűbb termékek a könyvek, a második és harmadik helyen a CD-k és a filmek szerepelnek, de egyre többen vesznek online mozi- vagy színházjegyet is.

Árnyalja a fiatalokat központba állító helyzetértékelést, hogy az üzleti és politikai online stratégáknak nem csupán a friss belépőkkel kell számolniuk. "Most lépnek nyugdíjaskorba azok, akik munkahelyükön hozzászoktak a világháló rutinszerű használatához. Rájuk már nem alkalmazható a világtól önszántából vagy kényszerből elszigetelődő idős ember imázsa" - szögezi le Csermely Ákos. Szerinte a digitálisan aktív nyugdíjasok szokásai hasonlítanak az Y generációéhoz, tehát mind a kereskedelemnek, mind a közélet szereplőinek egyre öntudatosabb "fogyasztókkal" kell kalkulálniuk. És ez még csak a kezdet.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: blogbejegyzéshez, megkerülhetetlen, választójogukkal, informatikusnak, kereskedelemnek, televíziózástól, universalmccann, monitornemzedék, mobiltelefonnal, nyugdíjaskorba, blogoszférában, magyarországon, kommunikációra, médiaügynökség, információknak, használatához, lehetőségével, ezredfordulós, leghitelesebb, magyarországi, millenniumiak, döntéshozatal, színházjegyet, elszigetelődő, legnépszerűbb, generációéhoz, mobilinternet, megfeledkezni, fogyasztókkal, megrendezendő, munkahelyükön, szükségletnek, számítógépes, öntudatosabb, internetezők, tájékozódnak, világhálót mindennapos, korszerű technológia, helyzet valamelyik, előző napi, monitor elől, hálózatból napközben, közelben terminál, mobiltelefonnal lépnek, udvarra játszani, kezükbe nyomták, legújabb számítógépes, egész nemzedék, október 14-15-én, srácokat kizárólag, világhálón keresztül, egyéb platformokat, Dévényi István, Internet Hungary, Csermely Ákos, Gemius Hungary Kft,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Életművészet  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Két ember becsülete  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Pillangó  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Fodor Ákos költő,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Esti kép  A végzet az  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Föld napja április 22  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Ünnepelj csak  William Shakespeare idézet  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Szép estét  Mindenünk, amink van, amit sze...  Irgalom és ítélet  Ázzal aki csak szép  Esti kép  Palóc Grand Canyon  Környezetvédelem  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Ázzal aki csak szép  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Jó éjt  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Az Európai Unió is foglalkozik...  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Föld napja április 22  Emlék  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam Krisztina b...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  S a dalok tanulsága  Paul David Tripp Április 24  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cica 
Bejegyzés Címkék
világhálót mindennapos, korszerű technológia, helyzet valamelyik, előző napi, monitor elől, hálózatból napközben, közelben terminál, mobiltelefonnal lépnek, udvarra játszani, kezükbe nyomták, legújabb számítógépes, egész nemzedék, október 14-15-én, srácokat kizárólag, világhálón keresztül, egyéb platformokat, nyolcvanas években, magyarországi politikai, szám sokak, 15-17 évesek, idei Internet, online felhasználók, kritikus határt, világhálót böngészők, legaktívabb társadalmi, kritikus tömeg, aktív internetezők, digitális szakadék, műfajban egyébként, interneten tájékozódnak, közösség által, megvásárolni kívánt, közélet szereplőire, netezésre szánt, televíziózástól veszik, netpolgárok napi, televízió előtt, netezők szerint, legkevésbé hiteles, netezők hosszasabban, őket érdeklő, társadalmi különbség, világhálót idegenkedve, online vásárlástól, online vásárlás, legnépszerűbb termékek, filmek szerepelnek, fiatalokat központba, friss belépőkkel, világháló rutinszerű, világtól önszántából, digitálisan aktív, közélet szereplőinek, blogbejegyzéshez, megkerülhetetlen, választójogukkal, informatikusnak, kereskedelemnek, televíziózástól, universalmccann, monitornemzedék, mobiltelefonnal, nyugdíjaskorba, blogoszférában, magyarországon, kommunikációra, médiaügynökség, információknak, használatához, lehetőségével, ezredfordulós, leghitelesebb, magyarországi, millenniumiak, döntéshozatal, színházjegyet, elszigetelődő, legnépszerűbb, generációéhoz, mobilinternet, megfeledkezni, fogyasztókkal, megrendezendő, munkahelyükön, szükségletnek, számítógépes, öntudatosabb, internetezők, tájékozódnak, felhasználók, ideiglenesen, hosszasabban, kalkulálniuk, megvásárolni, alkalmazható, sokatmondóbb, hasonlítanak, bekapcsolják, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4582
  • e Hét: 18812
  • e Hónap: 29923
  • e Év: 183419
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.